"Teckna Acast IPO", Xpecunia övertecknad, rymd-IPO och 8 andra noteringar att hålla ögonen på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

"Teckna Acast IPO", Xpecunia övertecknad, rymd-IPO och 8 andra noteringar att hålla ögonen på

Teckna Acast IPO

Ska man teckna podcastbolaget Acasts IPO? Kryptobolaget Xpecunias IPO kraftigt övertecknad, rymdfond mot börsen och många fler spännande IPOs att hålla ögonen på. Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande börsnoteringar att hålla ögonen på!

Kommande börsnoteringar att hålla ögonen på 2021

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida Börsnoteringar & IPOs.

Investeringsbolaget First Venture genomför IPO om 245 MSEK och noteras på Nasdaq First North

First Ventures grundare har lång erfarenhet av att investera och utveckla onoterade tillväxtbolag, där de bl.a. har varit med i Food tech-bolaget Humble Group från start, vilka nu är listade på Nasdaq First North med en värdering på 4,3 miljarder kronor. Med en spännande portfölj av ett antal lovande tillväxtbolag och ett flertal nya identifierade bolag på radarn, genomför First Venture en finansiering om 245 MSEK och genomför en notering på Nasdaq First North.

"Vår listning på Nasdaq First North gör att fler kommer att kunna vara med på den här resan samtidigt som ett bredare investeringskollektiv ger oss nya investeringsmöjligheter. Jag och Rune har arbetat tillsammans i över 15 år och identifierat och utvärderat tusentals intressanta bolag, flera av dessa är högst aktuella för det kapital vi nu får tillgång till", säger bolagets medgrundare och styrelseordförande Peter Werme.

Läs mer och teckna First Venture (annons).

Fastighetsbolaget Intea planerar börsnotering på Stockholmsbörsen

Fastighetsbolaget Intea planerar en notering på Stockholmsbörsens huvudlista inom ett år och har påbörjat denna process.

"Intea har visat att det går att växa med hög kvalitet inom vår nisch trots en betydande konkurrens. Vi tror att nya investerare kommer att uppskatta Inteas renodling med fokus på offentliga hyresgäster och specialanpassade fastigheter i kombination med en spännande projektportfölj. Genom en notering av aktien skapas ytterligare en kapitalkälla för bolaget, vilket stärker tillväxtpotentialen", säger bolagets två grundare Henrik Lindekrantz och Christian Haglund.

Intea har sedan tidigare obligationer noterade på samma börs och innehar en långsiktig BBB+ rating samt stabila utsikter från Nordic Credit Rating.

Läs fler nyheter på vår bolagssida för Intea.

Tips: Är du intresserad av att följa nyhetsflödet för IPO-aktuella bolag rekommenderar vi att du laddar ner vår kostnadsfria nyhetsapp där du kan skapa bevakningar och få automatiska pushnotiser. Vi försöker att addera nya IPO-bolag löpande i vår databas, men om något saknas är du alltid välkommen att kontakta oss på [email protected]. Vi tipsar också om vårt populära nyhetsbrev med 50.000 prenumeranter där vi löpande lyfter aktuella IPO-nyheter!

Godsinlösen Nordic genomför en nyintroduktion på First North med först handelsdag 7 juli

Godsinlösen Nordic ansöker om notering på Nasdaq First North Growth Market. Anmälningstiden löper från 14 juni till 28 juni och första handelsdag på First North blir den 7 juli.

Kapitaltillskottet ska användas för att gå in i en ny fas av tillväxt med utökade marknadssatsningar i Sverige, Norge och Finland samt en expansion av verksamheten till Danmark.

Godsinlösen Nordic grundades 2009 och affärsidén är att optimera produktflöden enligt cirkulärekonomiska principer. Bolaget levererar en helhetslösning för hanteringen av returer och reklamationer åt e-handlare, producenter och distributörer samt erbjuder en skaderegleringsprocess åt försäkringsbranschen.

Läs fler nyheter på vår bolagssida för Godsinlösen Nordic.

Teckna i läkemedelsuppstickaren som tar innovativa läkemedel snabbare till godkännande

Läkemedelsbolaget Emplicure arbetar just nu med en notering på Nasdaq First North Growth Market. I samband med börsnoteringen gör företaget en nyemission om 39,8 miljoner kronor, kapital som skall användas för att accelerera företagets affärs-och produktutveckling och ta tillvara på möjligheterna i marknaden.

"Med våra läkemedelsprodukter mot kronisk smärta och konsumentprodukter med tobaksfritt nikotin adresserar vi mångmiljardmarknader räknat i dollar. Vi är väl positionerade för att kunna licensiera ut våra produkter under 2022, både vad gäller läkemedels- och konsumentprodukter. Noteringen innebär också att vi stärker vårt utgångsläge inför dessa förhandlingar. Vår affärsmodell bygger på avancerad svensk teknik, men är enkel: Vi kan kommersialisera våra projekt i mycket högre takt och med mindre risk än konventionell läkemedelsutveckling”, säger vd Torbjörn Walker Larsson.

Läs mer och teckna Emplicure (annons).

Karolinska Development-portföljbolag undersöker förutsättningar för notering

Life science-investmentbolaget Karolinska Developments portföljbolag Promimic har valt att undersöka förutsättningar för att lista sig på First North under 2022.

Företaget tillverkar och marknadsför en unik beläggning för implantat och har en uppskattad marknadspotential om 600-800 miljoner dollar per år.

”Vårt portföljbolag Promimic har de senaste åren genomgått en snabb utveckling och en börsnotering bedöms vara ett naturligt nästa steg för att öka bolagets tillväxtmöjligheter och synliggöra värdena i dess unika teknologi för ytbeläggningar av implantat”, säger Karolinska Developments vd Viktor Drvota.

Läs fler nyheter på vår bolagssida för Prominic.

Danska Linkfire avser genomföra en börsnotering på First North i Stockholm

Danska bolaget Linkfire avser att genomföra en nyintroduktion på Nasdaq First North Premier Growth Market i Stockholm. Linkfire tillhandahåller digitala marknadsföringstjänster för underhållnings- och musikindustrin.  Noteringen förväntas ske i slutet av juni.

Bolagets plattform har fler än 85 000 abonnenter. Linkfire hade i fjol intäkter på 24,7 miljoner danska kronor, en ökning på 43 procent mot föregående år. Bolaget har 59 anställda. I första kvartalet 2021 var intäkterna 7,4 miljoner danska kronor, jämfört med 5,0 miljoner danska kronor motsvarande kvartal föregående år.

Läs fler nyheter på vår bolagssida för Linkfire.

Nyheter och rekommendationer för aktuella börsnoteringar

Nedan några nyheter som rör bolag som just nu är aktuella med börsnoteringar.

Affärsvärlden ger rådet teckna Physitrack IPO

Covid-19-krisen gav ett stort uppsving för aktörer inom digital hälsa. Ett exempel är börsaktuella Physitrack som dubblade kundbasen 2020. Är det bestående kan detta bli en bra nyintroduktion, lutar Affärsvärlden åt i en analys på fredagen.

Affärsvärlden ser i sitt huvudscenario på ett par års sikt en potential på 33 procent i aktien.

"Det finns en risk att lönsamheten är mer uppumpad av covid-19-effekter än vi tror och att bolaget får svårt i en allt hårdare konkurrens. Men historiken är gedigen, marknaden växande och vi gillar att bolaget sköts med lönsamhetsfokus i en bransch där expansion annars sker till varje pris. Vårt råd blir att teckna denna nyintroduktion", skriver Affärsvärlden i sin slutsats.

Här kan du även läsa "5 snabba med bolaget" där Alexander Gustafsson på Nordnet intervjuer Physitrack inför bolagets börsnotering.

Läs fler nyheter på vår bolagssida för Physitrack.

LL Lucky Games IPO-erbjudande kraftigt övertecknat

Kasinospelutvecklaren LL Lucky Games erbjudande av units inför bolagets notering på First North blev kraftigt övertecknat. Erbjudandet av units uppgick initialt till cirka 19,9 miljoner kronor och erbjudandet tecknades till 111 miljoner kronor, motsvarande en teckningsgrad om cirka 555 procent.

Bolaget tillförs cirka 2 500 nya aktieägare och första noteringsdag är beräknat till den 23 juni.

Läs fler nyheter på vår bolagssida för Lucky Games.

Elicera Therapeutics föll i premiärhandeln på First North

Cell- och genterapibolaget Elicera Therapeutics började föll under fredagens premiärhandel på Nasdaq First North Growth Market. Aktien handlas med kortnamnet ELIC.

Bolaget genomförde inför noteringen en nyemission som övertecknades och tillfördes 62 miljoner kronor före emissionskostnader. Kapitaltillskottet avses användas främst till att finansiera utvecklingen av kliniska och prekliniska studier av bolagets fyra cancerläkemedelsprojekt.

Läs fler nyheter på vår bolagssida för Elicera.

Xpecunias börsnotering blev tecknad till 412 procent

Kryptobolaget Xpecunias nyemission inför den förestående noteringen blev tecknad till 412 procent, varpå bolaget nu tillförs 1 500 nya aktieägare. Bolaget börjar handlas den 21 juni.

"Det är oerhört glädjande att intresset har varit så stort kring Xpecunias IPO och vi tackar för det förtroende vi har fått från befintliga och nya investerare som vill vara med på vår resa. Kryptovalutornas värld är en volatil sådan och de senaste veckorna har onekligen bekräftat detta", kommenterar vd:n Daniel Moström.

Läs fler nyheter på vår bolagssida för Xpecunia.

Affärsvärlden ger tummen upp för Acast IPO och rekommenderar teckna


Poddtjänsten Acast blir ett av börsens allra mest snabbväxande bolag när det noteras nästa vecka. Då är det väl givet att teckna? Två saker som talar mot det är insynsförsäljningar och Spotify, skriver Affärsvärlden i en analys på torsdagen.

Affärsvärlden ser i sitt huvudscenario på ett par års sikt en potential på 28 procent i aktien.

"IPO-klimatet tror vi dock är väl mottagligt för ett bolag som Acast. Och några konkreta tecken på avtagande tillväxt syns inte. Därför blir rådet att teckna men om aktien drar iväg lutar vi nog åt att vara nöjda och trycka på paus innan, så att säga, avsnittet är helt slut", skriver Affärsvärlden i sin slutsats och ger rådet teckna.

Acast ska noteras på First North med första handelsdag den 17 juni. Teckningskursen är 38 kronor per aktie.

Läs fler nyheter på vår bolagssida för Acast.

Nyheter om internationella noteringar och IPOs

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Monday.com steg över 15 procent i börspremiären, positivt för Salesforce och Zoom

Israeliska mjukvarubolaget Monday.com gick starkt under sin första handelsdag på Nasdaqbörsen genom att stänga upp 15,4 procent.

Aktien hade ett introduktionspris på 155 dollar men såg sista avslutet bli på 178,87 dollar på torsdagen. Det ger Monday.com ett marknadsvärde på 7,85 miljarder dollar.

Uppgången har även gynnat Salesforce och Zoom som vardera investerade 75 miljoner dollar i Monday.coms listning. Deras gemensamma avkastning uppgår till 23 miljoner dollar.

Läs hela nyheten.

Rymdteknikfond ska börsnoteras i London

Seraphim ska börsnotera sin fond som investerar i rymdteknik, Seraphim Space Investment Trust, på Londonbörsens huvudlista. Ett prospekt om noteringen kommer att bli offentliggjort under de närmaste veckorna. Fonden blir världens första med fokus på rymdteknik att gå till börsen.

Seraphim är grundat 2016 men har först nyligen lanserat Seraphim Space Investment Trust. Denna kommer att förvärva en portfölj bestående av 19 såddinvesteringar i unga rymdteknikstartups som idag ägs av Seraphim Space Fund. I denna grupp ingår Arqit och Spire Global vilka båda är enhörningar, det vill säga bolag med miljardvärderingar.

Rymdteknik håller på att bli ett alltmer intressant investeringsområde i spåren av bland annat Spacex framgångar. På Stockholmsbörsen finns AAC Clyde Space och Gomspace som två exempel i branschen.

Läs hela nyheten.

Didi Chuxing ansöker om börsnotering

Kinesiska taxiappbjässen Didi Chuxing, som bland annat samarbetar med Volvo Cars, har ansökt om en börsnotering.

Didi Chuxing brukar benämnas som Uber i Kina. Bland ägarna finns techbjässar som Softbank (21,5 procent), Tencent (6,8 procent) och även Uber (12,8 procent). När Uber lämnade Kina tog Didi Chuxing över verksamheten.

Det kinesiska bolaget omsatte under förra året 21,6 miljarder dollar och redovisade en förlust om 1,7 miljarder dollar. Den senaste värderingen av bolaget var 62 miljarder dollar. Noteringen kommer att ske på antingen NYSE eller Nasdaq.

Läs hela nyheten.

Adidas blir ankarinvesterare i Spinnovas notering på First North i Finland

Tyska sportutrustningsjätten Adidas ska gå in som ankarinvesterare i Spinnovas börsnotering på First North i Finland. Adidas har enligt Spinnova åtagit sig att teckna aktier för 3 miljoner euro.

Spinnova, som utvecklar hållbara textilier och har ett pågående utvecklingssamarbete med Adidas, har säkrat flera ankarinvesterare till sin listning. Bland dessa finns Aktia Bank, WIP Asset Management och DNB genom fondförvaltande entiteter.

Ankarinvesterarna ska totalt gå in med 58 miljoner euro förutsatt att Spinnova lyckas dra in minst 100 miljoner euro under noteringen. Detta upplägg värderar Spinnova till upp till 275 miljoner euro pre-IPO.

Läs hela nyheten.

Toivo Group klättrade i premiärhandeln på First North i Helsingfors

Finska fastighetsutvecklaren Toivo Group steg i fredagens primär på Nasdaq First North Growth Market i Helsingfors. Aktien handlas med kortnamnet TOIVO.

Bolaget genomförde inför noteringen av nyemission som övertecknades och tillförde 13,0 miljoner euro. Teckningskursen var 2,10 euro per aktie i erbjudandet som riktades till allmänheten och institutionella investerare. Anställda i bolaget fick dock teckna aktier till kursen 1,89 euro per aktie, vilket motsvarar en rabatt på 10 procent.

Läs fler nyheter på vår bolagssida för Toivo Group.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien AAC Clyde Space

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt