Teckna Creaspac och Tbd30?, så gick veckans hetaste börspremiärer och 4 andra noteringar att hålla ögonen på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Teckna Creaspac och Tbd30?, så gick veckans hetaste börspremiärer och 4 andra noteringar att hålla ögonen på

Teckna

Hur gick det för veckans hetaste nykomlingar Codemill, Physitrack, Hexicon, Acast och Vimian? Vad säger analytikerna om SPACarna Creaspac och Tbd30? Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande  svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Ny rekordnivå för amerikanska IPOs - trots endast juni

Med mer än 6 månader kvar av 2021 nås ny rekordnivå för IPOs. Det rapporterar Reuters. Hittills i år har IPOs till ett värde av 171 miljarder dollar noterats, vilket kan jämföras med det tidigare rekordåret 2020 när samma datapunkt mättes till 168 miljarder dollar.

I genomsnitt har amerikanska IPOs stigit med 40,5 procent under första handelsdagen, att jämföra med 2020 då noteringarna steg med 28,2 procent i snitt.

Kommande börsnoteringar, IPOs och SPACar att hålla ögonen på 2021

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2021 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPACar.

Starkt momentum för hållbart byggande – Bli delägare i IsoTimber

Med 61 procents tillväxt i omsättningen under 2020 och ett orderläge som redan idag når nära 2020 års volym, tar Isotimber nu in kapital för att bryta igenom ordentligt genom att tillvarata byggbranschens starka marknadsläge för hållbart byggande med trä.

Isotimber tillverkar husstommar av trä med en unik konstruktion. Väggarna är både bärande och isolerande. Ingen extra isolering eller plastfolie behövs och den är diffusionsöppen, vilket ger ett behagligt inomhusklimat. Den mest sålda väggdimensionen består till 99 procent av trä, en fossilfri råvara. Vid tillverkningen förädlas spånet till pellets och bitarna från fönsteruttag används i planelementen. Genom att byggblocken är robusta kan de återbrukas och därefter återvinnas till träfiberskivor.

"Intresset för hållbart byggande är enormt stort just nu och styrelsen vill att bolaget ska få möjlighet att tillvarata det intresset fullt ut," säger styrelseordförande Janina Östling.

Läs mer och teckna IsoTimber (annons).

Wicket Gaming ska noteras på Spotlight i juli –  vill dra in 19,1 miljoner kronor

Spelutvecklingsbolaget Wicket Gaming har godkänts för notering på Spotlight Stock Market. Wicket Gaming är grundat 2015 och utvecklar och distribuerar gratisspel, Free-to-play (F2P), inom sportgenren på mobiler. Bolaget utvecklar egna titlar och det första är Cricket Manager där det går att äga en egen cricketklubb och tävla mot andra spelare.

Emissionslikviden ska hjälpa Wicket Gaming att färdigställa Cricket Manager inför den globala lanseringen, samt för marknadsföring och operativa kostnader. Bolaget kommer preliminärt att börja handlas på Spotlight den 22 juli.

Läs fler nyheter på vår bolagssida för Wicket Gaming.


Tips: Är du intresserad av att följa nyhetsflödet för IPO-aktuella bolag rekommenderar vi att du laddar ner vår kostnadsfria nyhetsapp där du kan skapa bevakningar och få automatiska pushnotiser. Vi försöker att addera nya IPO-bolag löpande i vår databas, men om något saknas är du alltid välkommen att kontakta oss på [email protected]. Vi tipsar också om vårt populära nyhetsbrev med 50.000 prenumeranter där vi löpande lyfter aktuella IPO-nyheter!

Teckna i börsnykomlingen som kopplar upp hela världen med satelliter

Marknaden för sakernas internet, IoT, och lågt flygande satelliter för kommunikation är mycket snabbväxande. SaaS-företaget Wyld Networks adresserar detta område och för att ytterligare öka tillväxttakten noteras nu aktien på Nasdaq First North Growth Market.

"Stora delar av världen saknar idag internet. Mobila nätverk täcker endast 15 procent av världens yta och lågkostnadsalternativ finns endast tillgängligt på 1 procent av jordens yta. Den stora delen av jorden saknar alltså nödvändig datatrafikmöjlighet. Det hindrar utvecklingen i dessa områden. Vi har tagit fram en hård- och mjukvara som kan kommunicera med lågt flygande satelliter, vilket öppnar upp en gigantisk marknad då vi möjliggör en digitalisering i stora delar av världen”, säger vd Alastair Williamson.

Läs mer och teckna Wyld (annons).

Nyheter och rekommendationer för aktuella börsnoteringar, IPOs och SPACar

Nedan några nyheter som rör bolag som just nu är aktuella med börsnoteringar.

Affärsvärlden ger ett neutralt råd för Tbd30 SPAC – föredrar hellre Creaspac

Tbd30 blir det fjärde spac-bolaget som börsnoteras i Sverige. Upplägget är av amerikansk typ och ambitionen är att förvärva ett bolag inom affärstjänster.

Tbd30 ska noteras på Nasdaq Stockholm med första handelsdag den 24 juni. Teckningskursen är 100 kronor per aktie.

Affärsvärlden hittar en varningsflagga i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Det handlar om komplext erbjudande, det finns både noterade A-aktier, onoterade B- och C-aktier, sponsoroptioner och flera investeraroptioner vilket komplicerar.

"Vi har svårt att hetsa upp oss tillräckligt mycket för att sätta ett råd att teckna, men vill å andra sidan inte direkt avråda heller. Creaspac är delvis ett annat djur men vi föredrar att rida den lite lugnare besten. Inte minst då vi tror Creades varumärke i näringslivet smäller hyggligt högt vilket bäddar för en bra affär. Och det är kalibern på det man köper som långsiktigt lär avgöra hur bra en spac blir. Neutralt råd för Tbd30", skriver Affärsvärlden i sin slutsats.

Läs fler nyheter på våra bolagssidor för Tbd30 och Creaspac.

Så gick det för några av veckans hetaste premiärnoteringar

Börsnotering Codemill

Videoteknikbolaget Codemill började i fredags att handlas på Nasdaq First North Growth Market. Aktien handlas med kortnamnet CDMIL.

Codemill är ett svenskt teknikbolag som erbjuder mjukvarutveckling och tekniska tjänster för video- och mediebolag. Bolaget grundades 2008 och har 70 anställda med huvudkontor i Umeå.  Codemill genomförde inför noteringen en nyemission som övertecknades.

Kursutveckling under premiärdagen: -10 procent

Börsnotering Hexicon

Vindkraftsteknikbolaget Hexicon började i fredags att handlas på Nasdaq First North Premier Growth Market. Aktien handlas med kortnamnet HEXI.

Bolaget är en utvecklare av flytande vindkraftsparker och som har en egen teknologi för flytande plattformar för två turbiner. Hexicon genomförde inför noteringen en nyemission som blev kraftig övertecknad.

Kursutveckling under premiärdagen: +5 procent

Börsnotering Physitrack

Physitrack började i fredags att handlas på Nasdaq First North Premier Growth Market i Stockholm. Brittiska Physitrack är en virtuell vårdgivare inom distansbaserad vård. Aktien handlas med kortnamnet PTRK.

Bolaget genomförde inför noteringen en nyemission som övertecknades kraftigt. Ankarinvesterare är Consensus Asset Management och Atlant Fonder som tecknar aktier för 125 miljoner kronor.

Kursutveckling under premiärdagen: +16 procent

Börsnotering Vimian

Veterinärbolaget Vimian började i fredags att handlas på  Nasdaq First North Growth Market i Stockholm. Aktien handlas med kortnamnet VIMIAN.

Bolaget genomförde inför noteringen en private placement där allmänheten inte var välkomna att teckna aktier. Erbjudandet blev fulltecknat flera gånger.

Ankarinvesterare är SEB Investment Management med 1,2 miljarder kronor, Swedbank Robur Fonder med 800 miljoner kronor, Cliens Kapitalförvaltning med 700 miljoner kronor, Handelsbanken Fonder med 600 miljoner kronor, Danica Pension med 500 miljoner kronor, Blackrock med 410 miljoner kronor, Investering & Tryghed med 400 miljoner kronor, Keel Capital med 300 miljoner kronor och Öresund med 200 miljoner kronor. Ankarinvesterarna summerar till 5,11 miljarder kronor.

Kursutveckling under premiärdagen: +8 procent

Börsnotering Acast

Poddtjänsten Acast började i torsdags att handlas på Nasdaq First North Premier Growth Market. Aktien handlas med kortnamnet ACAST.

Erbjudandet att teckna aktier inför noteringen av mycket stort och blev kraftigt övertecknad. Teckningskursen var på förhand bestämd till 38 kronor per aktie.

Ankarinvesterare är Alecta, Första AP-fonden, Handelsbanken Fonder, Kuvari Partners och Lugard Road Capital som har åtagit sig att teckna aktier för högst 1,03 miljarder kronor.

Kursutveckling under premiärdagen: -1 procent

Läs fler nyheter på våra bolagssidor för Codemill, Hexicon, Physitrack, Vimian och Acast.

Sista chansen att teckna i framtidens säkerhetsbolag

Transfer Group är nästa företag inom säkerhetsbranschen att noteras. Transfer är ett holdingbolag inom säkerhetsbranschen med målsättning att äga och driva dotterbolag som har synergieffekter och kompletterar varandra. De senaste åren har man gjort förvärv som lagt grunden för koncernen och nu är man redo att bli en ledande aktör inom säkerhetsbranschen.

Genom den planerade marknadsnoteringen så skapas en ökad legitimitet för bolagets produkter och tjänster samtidigt som möjligheterna att växa genom förvärv men även organiskt ökar. I samband med noteringen har bolaget tagit beslutet att fylla kassan med maximalt 9,6 MSEK för att finansiera sin tillväxt samt att väsentligen öka antalet kvalificerade aktieägare. Sista chansen att teckna är den 21 juni!

"Transfer Group äger företag vi förstår och känner väl och där vi kan dra nytta av vår erfarenhet och vårt nätverk. Säkerhetsbranschen är alltid högt upp på agendan och det gångna året har ytterligare ökat och breddat efterfrågan," säger Mats Holmberg, VD Transfer Group AB.

Läs mer och teckna Transfer Group (annons).

IPOn i Eevia Healths på Spotlight blev kraftigt övertecknad – första handelsdag 29 juni

Eevia Healths nyintroduktion på Spotlight Stock Market blev kraftigt övertecknad. Erbjudandet på 26,2 miljoner kronor tecknades till 109 miljoner kronor, vilket motsvarar en teckningsgrad på 416 procent. Första handelsdag på Spotlight blir den 29 juni.

Det finska bolaget grundades 2017 och bemöter globala hälsoutmaningar med bioaktiva ingredienser extraherade från organiskt certifierade, växtbaserade råvaror från skogarna i den arktiska regionen. Bolaget säljer idag sina extrakt via distributörer till Australien, Nordamerika och Europa och har utöver detta direktkunder i 16 länder.

Läs fler nyheter på vår bolagssida för Eevia.

Nyheter om internationella börsnoteringar, IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Komplett värderas till 4,3 miljarder norska kronor i börsnoteringen


Digitala IT-återförsäljaren Komplett har satt teckningskursen till 60 norska kronor, att jämföra med det insnävade intervallet 58-60 och det initiala intervallet som var 55-62 norska kronor.

Komplett är kanske mest känt i Sverige för att äga Webhallen, som stod för cirka 62 procent av dess intäkter inom kategorin B2C under 2020.

Teckningskursen ger Komplett ett marknadsvärde på 4,3 miljarder norska kronor inför börsnoteringen på Oslobörsen den 21 juni. Efter slutförandet av erbjudandet kommer bolaget ha cirka 5 300 aktieägare.

Läs hela nyheten.

Ant Group närmar sig notering till betydligt lägre värdering

Fintechbolaget Ant Group skulle kunna notera aktierna mot slutet av året. Det rapporterar Bloomberg News som hänvisar till en analys av Bernstein.

Bolagets tidigare planer på en notering blev avbruten av kinesiska regulatorer. Värderingen i den stundande noteringen väntas hamna omkring 120 miljarder dollar vilket är 60 procent lägre än i november.

Alibaba är storägare i Ant Group.

Läs hela nyheten.

Wise bekräftar planer på notering på Londonbörsen

Brittiska fintechbolaget Wise har nu formellt ansökt om en notering på Londonbörsen, vilket det har ryktats om. I samband med noteringen utannonseras även de finansiella siffrorna för räkenskapsåret 2021.

Det beskrivs som den första direktnoteringen av ett teknikbolag på Londonbörsen. Bolaget förmedlar att förfarandet utgör ett mer rättvist, billigare och transparent sätt för att bredda ägarbasen. Det har på förhand ryktats om en värdering i området 4-5 miljarder pund.

Läs hela nyheten.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Acast

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt