Morgonkollen 21 september – Aktuella börshändelser som du bör ha koll på

Nyhet

{newsItem.title}

Morgonkollen 21 september – Aktuella börshändelser som du bör ha koll på

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens/dagens viktigaste börshändelser.

21 september 2021


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda tisdagen uppåt.

Euro Stoxx 50-terminen stiger med 0,69 procent, FTSE 100-terminen ökar 0,76 procent och DAX 30 terminen stiger 0,77 procent.


New York

New York-börsen inledde veckan med en rejäl nedgång på oro över smittoeffekter från den skuldtyngda kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande. Minskat risktagande och avvaktan inför Federal Reserves penningpolitiska besked senare i veckan bidrog till nedgången.

På den breda marknaden sjönk S&P 500-index med 1,70 procent till 4 357,73. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet -2,87 procent som lägst och -0,68 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite backade med 2,19 procent till 14 713,90. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -3,42 procent som lägst och -1,34 procent som högst.

Sektormässigt hade kraft den bästa utvecklingen, minus 0,21 procent, medan energi noterades för den svagaste utvecklingen, minus 3,04 procent.

Räntan på den amerikanska tioårsräntan sjönk 6 punkter till 1,31 procent. I dag på morgonen noteras räntan till 1,33 procent.

Brentoljan backade 1,88 procent till 73,92 dollar och WTI-oljan sjönk 2,31 procent till 69,73 dollar. Brent står i dag i 74,56 dollar, medan WTI-noteringen är 70,43 dollar.

Guldpriset steg 0,71 procent till 1 763,80 dollar. I dag står guldet i 1 761,80 dollar.

Dollarn stärktes till 1,1728 mot euron, från 1,1729 dagen innan. I dag står dollarn i 1,1733. En dollar kostar 8,6663 kronor, att jämföra med 8,6769 föregående handelsdag.

Nyfiken på att börja analysera de globala världsmarknaderna? Gör som oss på Börskollen, prova TradingViews kraftfulla analysplattform! (affiliatelänk).


Asien

Börserna i Asien-regionen visar en blandad utveckling på tisdagen. Tokyobörsen faller efter att börsen öppnat igen efter långhelgen, medan börserna i fastlands-Kina och Sydkorea håller fortsatt helgstängt. Fastighetsutvecklaren Evergrande Group är i fokus och aktien backar med 0,9 procent på Hongkongbörsen.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 sjönk med 2,17 procent till 29 839,71. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -2,19 procent som lägst och -1,47 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet backade med 1,70 procent till 2 064,55. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -2,28 procent som lägst och -1,25 procent som högst.


Affärer:

Oljejätten Royal Dutch Shell har ingått avtal om att sälja sin andel i det amerikanska oljefältet Permian för 9,5 miljarder dollar till ConocoPhillips.

Schweiziska läkemedelsjätten Novartis har ingått avtal om att förvärva Arctos Medical, som utvecklar teknik inom optogenetik för att behandla synförluster hos människor. Det framgår inte några finansiella detaljer kring affären.


Företagsnytt:

Husqvarna uppger i ett pressmeddelande att det finansiella resultatet kan påverkas negativt under 2022 på grund av konflikt med en leverantör. Konflikten är med Briggs & Stratton som sagt att de endast kommer leverera en mycket liten del av motorer för åkgräsklippare som Husqvarna tidigare beställt inför säsongen 2022. Detta har gällt främst för Nordamerika. Enligt Husqvarna kan motorbristen i värsta fall resultera i en nettoförsäljningsförlust på cirka 2 miljarder kronor, främst under 2022, med begränsad effekt under fjärde kvartalet 2021.

Magna är ett steg närmare att köpa Veoneer. Tidsfristen enligt US Hart Scott-Rodino Antitrust Improvements Act för Magnas uppköp av Veoneer har löpt ut. Tidsfristen löpte ut innan midnatt den 13 september utan att en så kallad ytterligare begäran (second request) utfärdades av U.S. Federal Trade Commission (FTC) eller av amerikanska justitiedepartementet. Att den har löpt ut innebär att ett av villkoren för att fusionen ska kunna genomföras har uppfyllts. Qualcomm har också visat intresse för Veoneer men ännu inte presenterat slutgiltigt och fullständigt avtal.

Double Bond Pharmaceutical har erhållit ett positivt svar från den behöriga myndigheten i Nederländerna, Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek, om att få bedriva en klinisk fas 1-studie med SI-053 på patienter med glioblastom i Nederländerna. Läkemedelsbolaget Double Bond Pharmas styrelse har också beslutat att ta in 5 miljoner kronor genom en riktad nyemission till kursen 1,30 kronor.

Elbilstillverkaren Nevs har säkrat sin drift i Trollhättan och har därför inte i dagsläget någon påverkan av Evergrandes finansiellt pressade situation.

Christer Gardell, som startat investeringsfondbolaget Cevian, ser likheter mellan dagens börs och it-bubblan för tjugo år sedan. Hans besked är enkelt till småspararna. "Är man inte proffs och inte har råd att att förlora pengar - då ska man kanske kliva av nu, säger han i en intervju med Dagens Nyheter, DN. Han menar att man bör ställa in sig på att "den extrema börsfesten är över".

Regeringen kommer att gå vidare till riksdagen med en proposition till undantagslag så att Cementa kan fortsätta med sin brytning av kalk på Gotland. Det erfar nyhetsbyrån TT.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca investerar 360 miljoner dollar, motsvarande drygt 3,1 miljarder kronor, i en avancerad tillverkningsanläggning i Irland.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca är trots måndagens rusning på drygt 5 procent lågt värderad, enligt Dagens industri.

Bygg- och anläggningsbolaget Vestum förvärvar norrländska Arctic Infra. Bolaget har 54 anställda och omsatte 152 miljoner kronor under senaste räkenskapsåret.

Skidanläggningsbolaget Skistar uppger att antalet bokningar för konferensvistelser i fjällen har ökat med 11 procent till denna vinter, jämfört med samma period 2019/2020 vilket avser tiden före covid-19. Enligt Skistar är bokningstrycket större än före pandemin.


Insiders:

Storägaren Färna Invest har den 20 september köpt 500 000 aktier i kontraktstillverkaren Hanza. Aktierna köptes till kursen 26,00 kronor per aktie, en affär på 13 miljoner kronor.

Pontus Ejderhamn har den 17 och 20 september ökat innehavet med 3 800 aktier i investmentbolaget Svolder där han är finanschef. Den totala köpesumman uppgår till 1 060 108 kronor med ett genomsnittspris på 278,98 kronor per aktie.


Sverige:

Prisindex för privatägda bostäder i Sverige, HOXSWE, steg med 1,6 procent i augusti jämfört med juli. Bostadsrättsindex var upp 1,0 procent medan villor avancerade 2,0 procent. Det skriver Valueguard i sin senaste rapport.


Utländska delår:

Amerikanska husbyggarföretaget Lennar redovisar en omsättning som var lägre än väntat under tredje kvartalet. Samtidigt var resultat bättre än väntat. Komponentbrist påverkade husbyggnationerna som kom in lägre än väntat. Aktien sjönk 3,3 procent i efterhandeln.


Från omvärlden:

Kina väntas inte komma till direkt undsättning för den problemtyngda fastighetsutvecklaren Evergrande, utan bara ingripa om det finns en långtgående spridning som får andra stora fastighetsutvecklare att gå under och börjar utgöra systemrisker för ekonomin. Det uppger S&P i en rapport, enligt CNBC.

Japanska motor- och biljätten Honda Motor uppger att dess bilfabriker i Japan endast gått för 40 procents kapacitet under augusti-september. Bakgrunden är bristen på komponenter såsom halvledare.

Universal Music Group, som idag särnoteras av franska Vivendi, värderas runt 39 miljarder dollar inför att aktien börjas handla på Euronext i Amsterdam. Det rapporterar Reuters.

Coworkingjätten Wework kommer att börja handlas på börsen i oktober, två år efter det stora fiaskot med noteringen som fick dras tillbaka.

Spelbjässen Activision Blizzard är under lupp av amerikanska finansinspektionen SEC, som kommer att titta på hur företagets arbetsplatsrutiner ser ut. Det rapporterar Wall Street Journal och hänvisar till källor och dokument som tidningen läst igenom.

Tyska fordonskoncernerna Daimler och BMW har stämts mot bakgrund av att de vägrar sänka sina mål avseende koldioxidutsläpp och helt lämna bränsledrivna bilar vid 2030. Det rapporterar tidningen Handelsblatt.

Kryptobolaget Coinbase har för tillfället avbrutit sina planer på att lansera en lånetjänst, till följd av regulatoriska varningar från den amerikanska finansinspektionen, SEC. Det rapporterar The Verge.


Makro:

Arbetslösheten i Finland sjönk till 6,5 procent i augusti, från 7,1 procent månaden innan.

Orderingången av maskinverktyg i Japan reviderades ned till 85,2 procent på årsbasis i augusti, från preliminära 86,2.


Aktierekommendationer:

Jefferies höjer SCA till köp (behåll), riktkurs 160 kronor
Morningstar höjer Handelsbanken till köp (behåll), upprepar riktkurs 108 kronor

Loop Capital inleder bevakning på AT&T med behåll och riktkurs 30 dollar
Loop Capital inleder bevakning på Verizon med behåll och riktkurs 57 dollar

Morningstar höjer Kroger till behåll (sälj), riktkurs 38 dollar (37)
Morningstar höjer JP Morgan Chase till behåll (sälj), upprepar riktkurs 143 dollar
Morningstar höjer Citigroup till köp (behåll), upprepar riktkurs 78 dollar
Morningstar höjer Pearson till köp (behåll), riktkurs 8,70 pund
Morningstar sänker Banco Santander till sälj (köp), riktkurs 4 euro
Morningstar höjer Infineon Technologies till behåll (sälj), upprepar riktkurs 32 euro


Håll ögonen på idag:

BÖRS
Utländska rapporter
Efter börsstängning: Adobe Systems, Fedex

Börshandel
Shanghaibörsen stängd
Shenzhenbörsen stängd

MAKRO
Kina helgdag
Sydkorea helgdag
07:00 Finland arbetslöshet
08:00 Japan orderingång maskinverktyg reviderad
09:20 Indonesien räntebesked
09:30 Riksbanken räntebesked
09:30 Sverige arbetslöshet
10:00 Polen detaljhandelsförsäljning
11:00 Belgien konsumentförtroende
11:00 Riksbanken presskonferens med Stefan Ingves
12:00 Lettland PPI
12:00 Storbritannien CBI industritrender
14:00 Ungern räntebesked
14:30 USA bygglov
14:30 USA byggstarter av hus
14:55 USA RedbookTips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos båda för att nyttja fördelarna och de låga avgifterna hos respektive aktör.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev