Morgonkollen 15 april - Aktuella händelser du bör ha koll på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Morgonkollen 15 april - Aktuella händelser du bör ha koll på

Morgonkollen

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens och dagens viktigaste börshändelser. Morgonkollen är framtagen i samarbete med Finwire News.

15 april 2024


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda måndagen uppåt.

Euro Stoxx 50-terminen stiger med 0,49 procent, FTSE 100-terminen backar 0,30 procent och DAX terminen stiger 0,49 procent.


New York


New York-börserna stängde veckan tydligt nedåt, tyngda av större nedgångar för kvartalsrapporterande storbanker. S&P 500-indexet summerade samtidigt den sämsta börsdagen sedan januari.

På den breda marknaden sjönk S&P 500-index med 1,46 procent till 5 123,41, medan teknologitunga Nasdaq Composite backade med 1,62 procent till 16 175,09.

Sektormässigt hade kraft den bästa utvecklingen, minus 0,74 procent, medan material noterades för den svagaste utvecklingen, minus 1,77 procent.

Räntan på den amerikanska tioårsräntan sjönk 5 punkter till 4,52 procent. I dag på morgonen noteras räntan till 4,55 procent.

Brentoljan steg 0,79 procent till 90,45 dollar och WTI-oljan ökade 0,75 procent till 85,66 dollar. Brent står i dag i 90,29 dollar, medan WTI-noteringen är 85,43 dollar.

Guldpriset (termin) steg 0,06 procent till 2 374,10 dollar. I dag står guldet i 2 373,40 dollar.

Dollarn stärktes till 1,0653 mot euron, från 1,0731 dagen innan. I dag står dollarn i 1,0650. En dollar kostar i dag 10,8590 kronor, att jämföra med 10,8800 föregående handelsdag.

Nyfiken på att börja analysera de globala världsmarknaderna? Gör som oss på Börskollen, prova TradingViews kraftfulla analysplattform! (affiliatelänk).

Asien


Börserna i Asien föll mestadels under måndagsmorgonen och marknaden väger in hur stor påverkan Irans attack mot Israel i helgen kan få. Senare i veckan fästs blickarna mot viktiga ekonomiska data från både Kina och Japan.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 sjönk med 0,74 procent till 39 232,80. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -1,78 procent som lägst och -0,74 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet backade med 0,23 procent till 2 753,20. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -1,46 procent som lägst och -0,23 procent som högst.

Företagsnytt


Soya Group där bland annat Walleniusrederierna ingår har via sitt dotterbolag Wallstreet AB förvärvat 2 procent av aktierna i teknikbolaget Greater Than. Affären nåddes genom en transaktion med Sten Forseke.

Forskningsbolaget Peptonic Medical har beviljats patent i USA som avser behandling och förebyggande av svampinfektion hos kvinnor. Patentet sträcker sig till 2041. Det beviljas efter att goda behandlingsresultat uppvisats i en klinisk studie på en begränsad grupp kvinnor.

Nordea lanserar Tillval Försiktig, ett nytt säkerhetspaket mot bedrägerier. Det nya paketet innehåller bland annat sänkta beloppsgränser, geografiska betalningsbegränsningar och tidsfördröjda transaktioner.

Fastighetsbolaget Wihlborgs har tecknat ett åttaårigt hyresavtal med Region Skåne för 3 300 kvadratmeter.

Sverige


Byggkostnadsindex för flerbostadshus steg med 0,2 procent i mars jämfört med månaden innan. Det är en oförändrad takt mot månaden före. I årstakt var index upp med 2,9 procent, upp från 2,8 procent månaden före, enligt färska siffror från SCB.

Fler väljare i Sverige tror att landets ekonomi kommer vara bättre i framtiden än vad den är nu, visar en undersökning gjord av DN/Ipsos.

Från omvärlden


Iran anföll Israel med omkring 300 drönare och robotar under helgen. Majoriteten blev nedskjutna, rapporterar Reuters. USA var med och avvärjde anfallet, men kommer inte delta i en motoffensiv. Attacken beskrivs som en hämndaktion efter ett anfall mot en iransk ambassad som dödade soldater i det iranska revolutionsgardet. Enligt Iran låg Israel bakom attacken.

G7-länderna har i ett gemensamt utskick fördömt Irans attack mot Israel.

De globala leveranserna av smartphones steg med 7,8 procent under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Det framgår av färska siffror från analysfirman IDC. Sammantaget levererades det 289,4 miljoner enheter under perioden. Noterbart är att Samsung åter är etta, efter att Apple intagit denna plats i slutet av fjolåret.

Framtidsutsikterna för USA:s ekonomi har blivit mer positiva, enligt en enkät gjord av Wall Street Journal. I enkäten har ekonomer sänkt sannolikheten för att en recession ska inträffa till 29 procent, från 39 i januari. Vidare tror de att tillväxten bottnar i år med en inflationsjusterad tillväxt om 1,4 procent i det tredje kvartalet. I januari spåddes en tillväxt om under 1 procent för 2024 års tre första kvartal.

Finländska detalj- och partihandelskedjan Keskos försäljning minskade med 8,9 procent till 1 002,9 miljoner euro i mars. Den jämförbara försäljningen utvecklades ännu sämre med -11,8 procent. Försäljningen påverkades av att påsken inföll tidigt i år.

Goldman Sachs höjer sin prognos för guldpriset till 2 700 dollar per uns vid årsslutet, från tidigare 2 300 dollar. Banken noterar samtidigt att ingen av de traditionella makrofaktorerna (räntor, tillväxtförväntningar och dollar) denna gång har spelat roll i prisuppgången. Guldet handlas under måndagsmorgonen till cirka 2 354 dollar.

ECB-ledamoten tillika chefen för Banque de France Francois Villeroy uppger att det är mycket troligt med en räntesänkning i juni. Han menar att centralbanken är allt säkrare på att man kommer att vinna kampen mot inflationen.

Makro


Konsumentpriserna i Finland ökade i årstakt i mars och steg 2,2 procent

Producentpriserna i Danmark sjönk i årstakt i mars med 1,5 procent

Överskottet i Norges handelsbalans uppgick till 64,0 miljarder norska kronor i mars. Månaden innan visade ett överskott på 51,8 miljarder norska kronor.

Aktierekommendationer


SEB höjer Fortnox till köp från behåll med riktkurs 87 kronor

Börsveckan ger köpråd för Qleanair, Dustin och Sinch

Börsveckan lämnar rådet avvakta för Itab, Oneflow och Sivers Semiconductors

Vimian får köprekommendation av Dagens Industri

Handelsbanken sänker Lundin Mining till behåll från köp

Handelsbanken sänker Indutrade till underperform från market perform på lång sikt, och sänker riktkursen till 318 kronor från 326

Affärsvärlden ger köpråd för Proact

Dagens Industri upprepar köp för Surgical Science

Håll ögonen på idagBÖRS
Utländska rapporter
13:30 Goldman Sachs

Stämmor

10:00 Biokraft International (extra), 10:00 Cibus, 11:00 Wall to Wall, 15:00 Oncopeptides (extra)

MAKRO

08:30 Federal Reserve tal av Logan
08:30 Indien grossistpriser
08:30 Schweiz PPI
09:00 Turkiet arbetslöshet
10:00 Polen KPI reviderad
11:00 EMU industriproduktion
12:00 Sverige AF veckostatistik
14:00 ECB tal av Lane
14:15 Kanada byggstarter av hus
14:30 Kanada grossistförsäljning
14:30 USA detaljhandel
14:30 USA Empire tillverkningsindex
16:00 USA NAHB husindex
16:00 USA företagens lager
23:00 Sydkorea importpriser


Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Greater Than

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt