Morgonkollen 20 maj - Aktuella händelser du bör ha koll på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Morgonkollen 20 maj - Aktuella händelser du bör ha koll på

Morgonkollen

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens och dagens viktigaste börshändelser. Morgonkollen är framtagen i samarbete med Finwire News.

20 maj 2024


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda måndagen med en lätt uppgång.

Euro Stoxx 50-terminen stiger med 0,30 procent, FTSE 100-terminen ökar 0,21 procent och DAX terminen stiger 0,26 procent.

New York


New York-börserna stängde nära oförändrade nivåer för de ledande indexen på fredagen. I nyhetsflödet var Reddit vinnare och Gamestop förlorare.

På den breda marknaden ökade S&P 500-index med 0,12 procent till 5 303,27. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet -0,26 procent som lägst och 0,16 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite backade med 0,07 procent till 16 685,97. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,51 procent som lägst och 0,17 procent som högst.

Sektormässigt hade energi den bästa utvecklingen, plus 1,36 procent, medan IT noterades för den svagaste utvecklingen, minus 0,48 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga obligationen steg 4 punkter till 4,42 procent. I dag på morgonen noteras räntan till 4,41 procent.

Brentoljan steg 0,85 procent till 83,98 dollar och WTI-oljan ökade 0,44 procent till 79,58 dollar. Brent står i dag i 84,11 dollar, medan WTI-noteringen är 79,67 dollar.

Guldpriset (termin) steg 1,34 procent till 2 417,40 dollar. I dag står guldet i 2 440,30 dollar.

Dollarn försvagades till 1,0873 mot euron, från 1,0868 dagen innan. I dag står dollarn i 1,0883. En dollar kostar i dag 10,7070 kronor, att jämföra med 10,7132 föregående handelsdag.

Nyfiken på att börja analysera de globala världsmarknaderna? Gör som oss på Börskollen, prova TradingViews kraftfulla analysplattform! (affiliatelänk).

Asien


De asiatiska börserna handlas mestadels uppåt under måndagsmorgonen. Börsen i Indien var helgstängd.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 steg med 0,73 procent till 39 069,68. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,22 procent som lägst och 1,68 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet ökade med 0,82 procent till 2 768,04. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,07 procent som lägst och 1,41 procent som högst.


Delår


Barnproduktbolaget Wonderful Times Group rapporterade oförändrad omsättning i första kvartalet jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Resultatet vände till vinst, jämfört med förlust i fjol. Bolaget ser långsiktigt bra möjligheter till ökad försäljning inom hela sin produktportfölj.

Affärer


Riskkapitalbolaget EQT är i långt gångna samtal om att förvärva Dublin-baserade Keywords Studios som är ett tjänsteföretag för spelindustrin. Budet uppges värdera Keywords till 2,2 miljarder pund och motsvarar en budpremie på 73,5 procent jämfört med fredagens stängningskurs. Keywords har avvisat fyra tidigare bud från EQT men uppges nu vara positiva till det senaste förslaget.

Budgivaren EQT har säkrat 55,43 procent av aktierna i vindkraftbolaget OX2, en ökning från 51,76 procent i slutet av förra veckan. Budet är på 60 kronor per aktie.

Företagsnytt


Läkemedelsbolaget Astra Zeneca måste betala Pfizers dotterbolag Wyeth 107,5 miljoner dollar efter att en federal jury i delstaten Delaware funnit att företagets cancerläkemedel Tagrisso bryter mot två patent för Pfizers konkurrerande läkemedel Vizimpro.

Kreditvärderingsinstitutet Fitch upprepar kreditbetyget CCC+ för fastighetsbolaget SBB med “watch negative”, vilket innebär att det kommer att bevakas med risk för ytterligare sänkning framöver. Fitch skriver att det är likviditetsrisken i SBB som dominerar kreditbetyget.

Elbilstillverkaren Polestar har fått en varning från Nasdaq med anledning av att årsrapporten för 2023 inte lämnats in i tid till amerikanska myndigheter.  Polestar har 60 dagar på sig att lämna in en plan för att åtgärda problemet med årsrapporten. Om inte detta görs kan bolaget avnoteras.

Sverige


E-handeln i Sverige minskade med 3 procent i löpande priser till 12,5 miljarder under april, jämfört med året innan. Det framgår av Svensk Handels e-handelsindikator. Utfallet i april motsvarar ett trendbrott jämfört med de första tre månaderna av 2024.

Fackliga paraplyorganisationen LO:s kongress valde i helgen Johan Lindholm till ny ordförande. Han har varit ordförande för Byggnads sedan 2012. Valberedningens nya förslag kom med kort varsel efter att förstahandsvalet Pim van Dorpel strax före kongressen avböjde att väljas till ordförande.

Insiders:

Fastighetsbolaget Balders vice vd Shahram Rahi har sålt aktier i bolaget för knappt 177 miljoner kronor.

Miljöteknikbolaget Ferroamps nyvalda ordförande Nicolas Hassbjer har köpt aktier för 34,5 miljoner kronor.

Utländska delår


Lågprisflygbolaget Ryanairs omsättning och rörelseresultat för helåret 2023/24 kom in i linje med analytikernas förväntningar. Bolagets prognos för antalet passagerare i det innevarande räkenskapsåret var också i linje med konsensus. Bolaget har godkänt ett nytt återköpsprogram på 700 miljoner euro.

Från omvärlden


Irans president Ebrahim Raisi och utrikesminister Hossein Amirabdollahian omkom i en helikopterolycka på söndagen. Vraket hittades i ett bergsområde under natten mot måndagen efter mer än tolv timmars sökande.

Israels oppositionsledare Benny Gantz, som också är medlem i landets krigskommitté, hotar att hoppa av den om inte premiärminister Benjamin Netanyahu presenterar en ny krigsplan som inkluderar att få hem tillfångatagna israeler och avsluta Hamas-styret i Gaza senast den 8 juni. Netanyahu har avvisat kravet.

Makro


Storbritannniens huspriser steg med 0,6 procent i maj i årstakt. Förra månaden var ökningen 1,7 procent. Det visar statistik från Rightmove.

Kina lämnade som förväntat benchmarkräntorna, Loan prime rate, oförändrade. Det innebär att ettåringen ligger på 3,45 procent och femåringen på 3,95 procent.

Aktierekommendationer


Pareto Securities inleder bevakning på Fortnox med köp och riktkurs 85 kronor

ABG Sundal Collier inleder bevakning på AAK med köp och riktkurs 330 kronor

Handelsbanken höjer Alleima till köp (behåll) på kort sikt

SEB inleder bevakning på Sdiptech med köp och riktkurs 373 kronor

Dagens industri ger köpråd för Cint och ser en uppsida på 40 procent i aktien.

Börsveckan ger köpråd för Orkla, Knowit och Acast i den senaste utgåvan.

Håll ögonen på idag


BÖRS
Rapporter
Ospecificerad tid: Absolicon, Klimator, Latvian Forest, Tendo, Toleranzia

Utländska rapporter
Före börsöppning: Ryanair

Stämmor

Nitro Games, 10:00 Mantex, 10:00 Transfer Group, 13:00 Bico, 13:00 QBNK

Handlas exklusive utdelning
Spiltan (utd 1,00 kr)

Corporate Actions

AQ Group första handelsdag efter split S 5:1
Sozap exklusive rätt N 4:3, 75 öre per aktie
Spiltan första dag för handel på NGM Main Regulated, från NGM Pepmarket

Börshandel
Köpenhamnsbörsen stängd
Oslobörsen stängd
Torontobörsen stängd

MAKRO

09:00 Tjeckien PPI
10:30 Hongkong arbetslöshet
12:00 Portugal PPI
12:00 Riksbanken tal av Thedéen
12:00 Sverige AF veckostatistik
14:00 Mexiko detaljhandel
14:00 Riksbanken tal av Jansson
14:45 Federal Reserve tal av Bostic
15:00 Federal Reserve tal av Barr
23:00 Sydkorea konsumentförtroende


Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Reddit

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt