Morgonkollen 29 maj - Aktuella börshändelser som du bör ha koll på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Morgonkollen 29 maj - Aktuella börshändelser som du bör ha koll på

Morgonkollen

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens/dagens viktigaste börshändelser.

29 maj 2023


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda måndagen med högre kurser.

Euro Stoxx 50-terminen stiger med 0,25 procent och DAX terminen stiger 0,29 procent. Londonbörsen är stängd under dagen.


New York

De amerikanska börserna steg på fredagen efter att positiva uppgifter kommit om att samtalen kring skuldtaket gått framåt. I helgen kom ny information om att Joe Bidens regering och företrädare för Republikanerna kommit överens om ett principavtal för skuldtaket.

På den breda marknaden ökade S&P 500-index med 1,30 procent till 4 205,45. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet 0,12 procent som lägst och 1,48 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite steg med 2,19 procent till 12 975,69. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,25 procent som lägst och 2,39 procent som högst.

Sektormässigt hade IT den bästa utvecklingen, plus 2,68 procent, medan energi noterades för den svagaste utvecklingen, minus 0,37 procent.

Räntan på den amerikanska tioårsräntan sjönk 1 punkt till 3,80 procent. I dag på morgonen noteras räntan till 3,80 procent.

Brentoljan steg 1,05 procent till 76,98 dollar och WTI-oljan ökade 1,17 procent till 72,67 dollar. Brent står i dag i 77,55 dollar, medan WTI-noteringen är 73,28 dollar.

Guldpriset steg 0,03 procent till 1 944,30 dollar. I dag står guldet i 1 944,40 dollar.

Dollarn försvagades till 1,0731 mot euron, från 1,0727 dagen innan. I dag står dollarn i 1,0735. En dollar kostar i dag 10,8087 kronor, att jämföra med 10,8120 föregående handelsdag.

Nyfiken på att börja analysera de globala världsmarknaderna? Gör som oss på Börskollen, prova TradingViews kraftfulla analysplattform! (affiliatelänk).


Asien

Utvecklingen på de asiatiska börserna var blandad under morgonen. I Japan stiger indexen på positiva nyheter om det amerikanska skuldtaket. Nikkei 225-indexet fortsätter sin uppgång och nådde under dagen sin högsta nivå på 33 år.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 steg med 1,03 procent till 31 233,54. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,80 procent som lägst och 2,08 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet ökade med 0,69 procent till 2 160,65. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,58 procent som lägst och 1,36 procent som högst.


Delårsrapporter:

Teknikbolaget Anotos omsättning sjönk till 13,3 miljoner kronor. Bruttovinsten blev 9,9 miljoner kronor, med en bruttomarginal på 74,4 procent. Rörelseresultatet blev -14,3 miljoner kronor.


Företagsnytt:

Fastighetsbolaget SBB, som i fredags drabbades av sänkt kreditbetyg från Fitch, utvidgar sin översyn av strategiska alternativ, däribland en möjlig försäljning av bolaget, i syfte att maximera värdet för aktieägarna. Nyemission är inte aktuellt.

Etikettsbolaget Pricers styrelseordförande Knut Faremo ställer inte upp för omval. Enligt uppgifter till Dagens industri lämnar Faremo efter att ha hamnat i en konflikt med finske storägaren Göran Sundholm.

Sko- och accessoarbolaget Rizzo Group har nu lyckats få till sin företrädesemission och får in runt 130 miljoner kronor före kostnader. Nyemissionen förlängdes flera gånger för att uppnå den lägsta gränsen, målet var att få in 130-53 miljoner. Teckningskursen låg på 0,1 kronor per B-aktie.

Gruvjätten LKAB har inte ingått något leveransavtal rörande järnmalm med stålsatsningen H2 Green Steel. Det gör att H2 Green Steel nu tittar på att importera råvaran från andra sidan världen, erfar Dagens industri, DI.


Sverige:

Hushållslånen i Sverige ökade 1,9 procent i årstakt i april.

Väljarna har blivit något mindre pessimistiska kring de ekonomiska utsikterna för Sverige. Det framgår av en ny undersökning från Dagens Nyheter och Ipsos. Andelen pessimister är fortsatt dominerande med 47 procent av svaren, från 65 procent i februari. Andelen optimister har ökat till 23 procent från 15 procent.


Från omvärlden:

Vita huset och republikanerna har nått en principöverenskommelse avseende USA:s skuldtak. McCarthy sade att avtalet, som behöver godkännas i kongressen, innehåller historiska reduktioner i de offentliga utgifterna. President Joe Biden uppgav att avtalet "representerar en kompromiss, vilket innebär att inte alla får vad de vill ha”.

Recep Tayyip Erdogan har segrat i det turkiska presidentvalet med 52 procent av rösterna under en andra valrunda. Det rapporterar SVT. Segern innebär att Erdogan fortsätter som president i fem år till. Efter Erdogans seger har flera storbanker sopm Wells Fargo och Morgan Stanley varnat för en försvagning av den turkiska valutan liran.

Amerikanska investmentbanken JP Morgan Chase har dragit sin personalstyrka med totalt 500 personer inom främst teknik- och driftgrupper. Det rapporterar CNBC och hänvisar till källor.


Makro:

Företagsförtroendet i Finland förbättrades till -12 i maj. Föregående månads utfall var -13. Vidare sjönk konsumentförtroendet till -8,8 i maj. Föregående månads utfall var -7,9.

Industrivinsterna i Kina sjönk 18,2 procent i årstakt i april.


Aktierekommendationer:

Handelsbanken inleder bevakning på Volvo Cars med rekommendationen köp på kort sikt, market perform på lång sikt.

Dagens industri sätter köprekommendation på New Wave.

Affärsvärlden sätter köpråd på SKF.


Håll ögonen på idag:
BÖRS
Rapporter
Ospecificerad tid: Aprendere Skolor, Crown Energy, Enersize, Game Chest, Lidds, Sarsys-Asft

Stämmor
Lidds, 10:00 Elon, 10:00 Iapotek, 10:30 Simris Group, 14:00 Wicket Gaming, 15:00 Tura Group, 17:00 Amido, 18:00 Clean Motion

Handlas exklusive utdelning
Björn Borg i form av inlösen (utd 2,00 kr), Dala Energi (utd 1,00 kr), Thinc Collective (utd 0,02 kr)

Corporate Actions
Starbreeze exklusive rätt N 5:6, 75 öre per aktie

Börshandel
Köpenhamnsbörsen stängd
Londonbörsen stängd
New York-börsen stängd
Oslobörsen stängd

Övriga händelser
Textilwirtschaft veckoförsäljning

MAKRO
Frankrike helgdag
Norge helgdag
Storbritannien helgdag
Tyskland helgdag
USA helgdag
09:00 Turkiet ekonomiskt förtroende
10:30 Hongkong handelsbalans
12:00 Irland detaljhandelsförsäljning
12:00 Lettland detaljhandelsförsäljning
12:00 Sverige AF veckostatistik
16:30 Riksbanken tal av Jansson


Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt