Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Orrön

Orrön Energy årets bästa och Isofol Medical årets sämsta aktie på Nasdaq Stockholm

Stockholmsbörsen, som officiellt heter Nasdaq Stockholm, hade ett tufft 2022 som blev det sämsta börsåret sedan 2008. Det breda indexet OMXSPI föll med 24,6 procent och det smalare storbolagsindexet OMXS30 tappade 15,6 procent.

Energibolaget Orrön Energy blev årets bästa aktie på Nasdaq Stockholms huvudlista. Bolaget har under året genomgått en metamorfos där den tidigare oljeverksamheten i Lundin Energy såldes till norska Aker BP och bolaget bytte namn och verksamhetsinriktning till förnyar energi. Aktien klättrade 197 procent under året.

Papperstillverkningsbolaget Arctic Paper blev näst bästa aktie med en uppgång på 155 procent följt av oljebolaget IPC som ökade 134 procent och forskningsbolaget Bioarctic som steg 128 procent.

På vinnarlistan återfinns även försvarsbolaget Saab som gynnas av stigande försvarsbudgetar i många länder i spåren av den ryska invasionen av Ukraina. Aktien steg med 78 procent. Tobaksbolaget Swedish Match lämnar Stockholmsbörsen vid årsskiftet med en god uppgång på 58 procent efter att amerikanska Philip Morris köpt upp bolaget.

Bioteknikbolaget Isofol Medical blev årets sämsta aktie på huvudlistan med ett kursfall på 92 procent efter misslyckade forskningsresultat. Därefter följer diagnostikbolaget Q-linea med ett kursfall på 91 procent och fastighetsbolaget Oscar Properties stamaktie med en nedgång på 89 procent.


Årets vinnare:

BolagKursutvecklingKommentar
Orrön Energy197 procentHette tidigare Lundin Energy, har bytt namn och verksamhet
Arctic Paper155 procent
IPC134 procent
Bioarctic B128 procent
Eniro pref B103 procent
B3 Consulting90 procent
Bonesupport83 procent
Saab B78 procent
Dedicare B77 procent
Camurus68 procent
Swedish Match58 procentKöps upp av Philip Morris, sista handelsdag 30 dec
Starbreeze B58 procent

Årets förlorare:
BolagKursutvecklingKommentar
Isofol Medical-92 procent
Q-linea-91 procent
Oscar Properties stam-89 procent
Irras-88 procent
Storskogen B-88 procent
Pierce-87 procent
Fingerprint Cards B-86 procent
Vivesto-83 procent
Cantargia-83 procent
Rizzo-83 procent
Midsona B-82 procent
Siffrorna är hämtade från Millistream. Kursutvecklingen är i regel justerad för företrädesemission, inlösen, avknoppningar och liknande, men inte för riktade nyemissioner och kontantutdelningar. Enbart bolag som har varit noterade hela året är inkluderade.

http://media.finwire.com/media/FWM0080E9F-table-1

http://media.finwire.com/media/FWM0080E9F-table-2

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du högst sparränta just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella sparräntor för sparkonton för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Arctic Paper

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: info@borskollen.se

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.