Morgonkollen 23 mars - Aktuella börshändelser som du bör ha koll på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Morgonkollen 23 mars - Aktuella börshändelser som du bör ha koll på

Morgonkollen

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens/dagens viktigaste börshändelser.

23 mars 2023


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda torsdagen nedåt.

Euro Stoxx 50-terminen sjunker med 0,34 procent, FTSE 100-terminen backar 0,25 procent och DAX terminen sjunker 0,36 procent.


New York

Den breda marknaden på Wall Street föll på onsdagen efter att Federal Reserve som väntat höjt styrräntan med 25 räntepunkter. På presskonferensen med Fed-chefen Jerome Powell framkom att Fed övervägde att sätta paus på räntehöjningarna. Samtidigt uppger Fed att inflationen är förhöjd och att det kan vara lämpligt att ytterligare skärpa politiken något. Powell sa också att Federal Reserves medlemmar förväntar sig inte att räntan sänks redan i år.

Samtidigt uppgav finansminister Janet Yellen under ett förhör med en senatskommitté att bankövervakningsmyndigheten FDIC inte överväger att garantera alla insättningar i amerikanska banker. Beskedet satte tydlig press på banksektorn under kvällen.

På den breda marknaden sjönk S&P 500-index med 1,65 procent till 3 936,97. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet -1,67 procent som lägst och 0,91 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite backade med 1,60 procent till 11 669,96. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -1,63 procent som lägst och 1,30 procent som högst.

Sektormässigt hade IT den bästa utvecklingen, minus 0,92 procent, medan fastigheter noterades för den svagaste utvecklingen, minus 3,64 procent.

Räntan på den amerikanska tioårsräntan sjönk 10 punkter till 3,49 procent. I dag på morgonen noteras räntan till 3,45 procent.

Brentoljan steg 1,82 procent till 76,69 dollar och WTI-oljan ökade 1,77 procent till 70,90 dollar. Brent står i dag i 76,14 dollar, medan WTI-noteringen är 70,29 dollar.

Guldpriset steg 0,44 procent till 1 949,60 dollar. I dag står guldet i 1 981,70 dollar.

Dollarn försvagades till 1,0858 mot euron, från 1,0769 dagen innan. I dag står dollarn i 1,0910. En dollar kostar 10,2453 kronor, att jämföra med 10,3134 föregående handelsdag.

Nyfiken på att börja analysera de globala världsmarknaderna? Gör som oss på Börskollen, prova TradingViews kraftfulla analysplattform! (affiliatelänk).


Asien

Börserna i Asien-regionen har en blandad utveckling på torsdagen då marknaden smälter de senaste penningpolitiska beskeden från Federal Reserve. Även beskedet från USA:s finansminister Janet Yellen om att man inte överväger insättningsgarantier för alla banker är i fokus.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 sjönk med 0,17 procent till 27 419,61. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -1,06 procent som lägst och -0,02 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet backade med 0,29 procent till 1 957,32. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -1,23 procent som lägst och -0,14 procent som högst.


Affärer:

Det japanska konglomeratet Toshiba väntas acceptera det bud som en grupp av japanska företag, däribland Japan Industrial Partners, lagt fram. Det rapporterar Nikkei och hänvisar till uppgifter. Beslutet antogs vid ett styrelsemöte på dagen. Förvärvet beräknas vara värt cirka 2 biljoner yen (15,3 miljarder dollar). Japan Industrial Partners väntas genomföra ett bud och ta Toshiba till en privat miljö.


Företagsnytt:

Hissbolaget Alimaks företrädesemission är fulltecknad vilket innebär att bolaget tillförs cirka 2,5 miljarder kronor före avdrag före emissionskostnader.

Dagens industri skriver att SEB och Swedbank riskerar en smocka från föreslagna extraskatter i Baltikum. Det är Litauen och Lettland som vill stärka försvaret med totalt tio miljarder kronor genom högre beskattningar under en tvåårsperiod.

Bostadsutvecklaren JM har tecknat avtal med Resinova Bostads AB om försäljning av en hyresrättsfastighet i Söderdalen, Järfälla. Affären uppgår till 676 miljoner kronor.

Teleinstallationsbolaget Eltel har tecknat en ettårig fortsättning på nuvarande avtal med den finska teleoperatören Elisa. Avtalet inkluderar bland annat en betydande utbyggnad av fiber till hemmet, FTTH, och är värt 32 miljoner euro.

Investmentbolaget VNV Global avser att genomföra en företrädesemission på cirka 328 miljoner kronor före avdrag för emissionskostnader.

Stirlingmotortillverkaren Swedish Stirlings styrelse har kommenterat Texels uppköpserbjudande och väljer att inte rekommendera aktieägarna att acceptera.
Styrelsen skriver att man ställer sig positivt till erbjudandet, men att det finns vissa problem. Bland annat anses den föreslagna tidsplanen som ohållbar då det saknas finansiella förutsättningar för att kunna bedriva verksamheten under perioden.


Sverige:

Almega, som är en arbetsgivarorganisation för tjänsteföretag, bedömer att företag inom sektorn förbereder sig på att dra ned på personalstyrkan. Dessutom anser organisationen att det är ett faktum att Sverige går mot en mycket svår lågkonjunktur.


Från omvärlden:

USA:s finansminister Janet Yellen har sagt att bankövervakningsmyndigheten FDIC inte överväger att garantera alla insättningar i amerikanska banker, efter kollapsen av två nischbanker tidigare denna månad. Yellen gav kommentaren under ett förhör med en senatskommitté. Hon sade att regeringens mål är att stabilisera banksystemet och förstärka allmänhetens förtroende för det.

Kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande har nått en överenskommelse med sina utländska obligationsinnehavare, enligt ett uttalande. Det rapporterar Wall Street Journal. Som en del av uppgörelsen kommer bolaget att emittera nya obligationer och aktierelaterade produkter.

Kryptobolaget Coinbase har fått ta emot varningar från SEC om att man kan ha brutit mot amerikansk värdepapperslagstiftning, skriver CNBC. Uppgifterna fick aktien att sjunka med 15,8 procent i efterhandeln. Coinbase har fått ta emot en så kallad "Wells notice", vilket vanligtvis är det sista steget innan ett åtal.


Makro:

Federal Reserve höjde igår kväll styrräntan som väntat med 25 baspunkter till 4,75-5 procent.

Konsumentpriserna i Singapore ökade mindre än väntat med 6,3 procent i årstakt i februari, väntat 6,4 procent. I januari låg ökningen på 6,6 procent.

Hongkong höjer styrräntan till 5,25 procent från 5 procent. Höjningen är lika stor som gårdagens höjning från Federal Reserve.

Brasilien lämnar styrräntan som väntat oförändrad vid 13,75 procent.

Konsumentförtroendet i Danmark ökade till -23,1 i mars, från -25,1 i februari.


Aktierekommendationer:

Carnegie höjer riktkursen för Fortnox till 74 kronor (68), upprepar köp


Håll ögonen på idag:

BÖRS
Rapporter
Ospecificerad tid: Lyckegård, Realfiction, Smart Eye

Utländska rapporter
Ospecificerad tid: Porsche Automobil

Före börsöppning: Accenture, Playtech

Stämmor
Netmore Group, Tietoevry, 08:00 Nordea, 10:00 ABB, 10:00 Expres2ion Biotech (extra), 14:00 SKF, 15:00 Platzer, 15:30 Hufvudstaden, 17:00 Castellum

Handlas exklusive utdelning
Atrium Ljungberg (utd 2,65 kr), Axfood (utd 4,15 kr), Cibus (utd 0,09 EUR), Handelsbanken (utd 8,00 kr), Lundin Mining (utd 0,09 CAD), Waystream (utd 0,75 kr)

Corporate Actions
Dist IT exklusive rätt N 1:1, 7 kronor per aktie

Övriga händelser
Global råstålsproduktion

MAKRO
09:00 Taiwan industriproduktion
09:30 Hongkong KPI
09:30 Schweiz räntebesked
09:40 ECB tal av Stournaras
10:00 Norge räntebesked
10:00 Polen arbetslöshet
11:00 ECB tal av Holzmann
12:00 Turkiet räntebesked
13:00 Bank of England räntebesked
13:00 Mexiko detaljhandelsförsäljning
13:30 USA Chicago Fed index
13:30 USA antalet nya arbetslösa, veckostatistik
15:00 Riksbanken tal av Thedéen
15:00 USA försäljning av nya hem
15:30 USA EIA veckovis naturgaslager
16:00 EMU konsumentförtroende preliminär
16:00 USA Kansas Fed index
17:00 ECB tal av Lane
23:00 Australien PMI tjänstesektorn preliminär
23:00 Australien PMI industri preliminär


Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.