Nyhet

Morgonkollen

Morgonkollen 27 juni - Aktuella börshändelser som du bör ha koll på

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens/dagens viktigaste börshändelser.

27 juni 2022


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda måndagen uppåt.

Euro Stoxx 50-terminen stiger med 0,26 procent, FTSE 100-terminen ökar 0,35 procent och DAX terminen stiger 0,38 procent.


New York

De amerikanska börserna avslutade veckan med rejält stigande kurser på fredagen. Sentimentet fick stöd av reviderad konsumentstatistik från Michigan som visade sänkta inflationsförväntningar. Börsuppgången kom också mot bakgrund av en period med svag utveckling.

På den breda marknaden ökade S&P 500-index med 3,06 procent till 3 911,74. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet 0,69 procent som lägst och 3,11 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite steg med 3,34 procent till 11 607,62. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,94 procent som lägst och 3,39 procent som högst.

Sektormässigt hade material den bästa utvecklingen, plus 3,98 procent, medan energi noterades för den svagaste utvecklingen, plus 1,53 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga obligationen steg 6 punkter till 3,13 procent. I dag på morgonen noteras räntan till 3,16 procent.

Brentoljan steg 2,48 procent till 109,10 dollar och WTI-oljan ökade 1,96 procent till 96,83 dollar. Brent står i dag i 109,18 dollar, medan WTI-noteringen är 96,13 dollar.

Guldpriset steg 0,03 procent till 1 830,30 dollar. I dag står guldet i 1 836,50 dollar.

Dollarn försvagades till 1,0557 mot euron, från 1,0525 dagen innan. I dag står dollarn i 1,0564. En dollar kostar 10,1210 kronor, att jämföra med 10,1315 föregående handelsdag.

Under torsdagens handel steg S&P 500 indexet 1,0 procent medan Nasdaq Composite ökade 1,6 procent.

Nyfiken på att börja analysera de globala världsmarknaderna? Gör som oss på Börskollen, prova TradingViews kraftfulla analysplattform! (affiliatelänk).


Asien

Börserna i Asien-regionen rör sig uppåt på måndagen.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 steg med 1,43 procent till 26 871,27. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,65 procent som lägst och 1,69 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet ökade med 1,11 procent till 1 887,42. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,56 procent som lägst och 1,21 procent som högst.


Företagsnytt:

Forskningsbolaget Oncopeptides meddelar att europeiska läkemedelsmyndigheten EMAs kommitté för humanläkemedel, CHMP, rekommenderar att Oncopeptides Pepaxti får ett fullt godkännande i EU för patienter med trippelklassrefraktärt multipelt myelom.

Europeiska läkemedelsverkets vetenskapliga kommitté för humanläkemedel, CHMP, rekommenderar ett godkännande av Astra Zenecas läkemedel Lynparza i EU som behandling av patienter med BRCA-muterad HER2-negativ tidig bröstcancer med hög risk. Lynparza blev i mars rekommenderad som behandling i USA inom samma område.

Läkemedelsbolaget Bioinvent och partnern Transgene meddelar om positiva resultat i fas 1-delen av fas 1/2-studien med BT-001.

Forskningsbolaget Sanionas prekliniska kandidat SAN903 uppvisar stabil fibrosdämpande effekt i modell av kronisk njursjukdom. Det framgår av ett pressmeddelande. Professor Helle Praetorius har presenterat resultatet i samband med kongressen ECM2022


Från omvärlden:

Ryssland har inte betalat ränta på landets utlandsskuld, vilket inte skett på ett århundrande. Det rapporterar flera medier. Betalningarna rörde sig om en respitperiod av missade obligationsbetalningar, som gällde omkring 100 miljoner dollar. Tidsfristen löpte ut under söndagskväll. Formellt innebär det att Ryssland hamnar på status default, eller i statsbankrutt.

IMF har sänkt sin tillväxtprognos för USA och ser en smal stig för att undvika recession. Världshandelsorganisationen spår nu att tillväxten i år blir 2,9 procent, ned från en tidigare prognos om 3,7 procent. Under nästa år väntas tillväxten bli 1,7 procent, ned från 2,3 procent.

Klädjätten Zalando backade med 2 procent efter vinstvarningen i fredags. Kursen var initialt rätt pressad men återhämtade sig framförallt efter lunch. Zalando lämnade en vinstvarning i torsdags efter börsens stängning. Bolaget varnade inte bara för ett svagare än väntat andra kvartal utan justerade även prognoserna för helåret.

Elbilstillverkaren Polestar, som har Volvo Cars som delägare, gick starkt i börsdebuten i USA på midsommarafton. Aktien stängde på 13 dollar, vilket innebär en uppgång på 15,8 procent jämfört med sista stängningskursen för spac-bolaget Gores Guggenheim dagen innan. Polestar har noterats genom en fusion med spac-bolaget.

USA:s högsta domstol har rivit upp aborträtten vilket innebär att det är nu tillåtet för delstater att införa abortförbud. Det rapporterar SVT.


Makro:

Industrivinsterna i Kina ökade under perioden januari-maj, jämfört med motsvarande period i fjol. Hittills i år, YTD, steg industrivinsterna 1,0 procent (+3,5). För maj enskilt noterades en nedgång med 6,5 procent.

Finska producentpriser ökade 31,7 procent i årstakt i maj. Det kan jämföras med 29,2 procent i april.

Finlands företagsförtroende försämrades i juni till 10, från 13 månaden innan.
Konsumentförtroendet sjönk till -14,3 från 11,6.

Detaljhandelsförsäljningen i Norge sjönk 0,9 procent i månadstakt i maj. I april låg minskningen också på 0,9 procent.


Aktierekommendationer

Handelsbanken sänker sin korta rekommendation på fritidsproduktbolaget Thule till behåll från köp.

Handelsbanken höjer sin långa rekommendation på medicinteknikbolaget Getinge till outperform från market perform.

Carnegie höjer Oncopeptides till köp (behåll), riktkurs 25 kronor (8,30)
Morgan Stanley sänker Swedbank till undervikt (jämvikt), riktkurs 157 kronor
Citigroup sänker Epiroc till neutral (köp), riktkurs 165 kronor

Börsveckan ger köpråd för Astra Zeneca och Lindab i den senaste utgåvan. Tidningen lämnar rådet avvakta för Orion, Addlife, Elekta, Troax och Cint.

Dagens Industri sätter en köpstämpel på industrihandlaren Bufab.


Håll ögonen på idag:

BÖRS
Utländska rapporter
22:15 Nike

Stämmor
Embracer (extra), Realfiction, Senzime (extra), 10:00 EPTI

Corporate Actions
Immunicum byte av bolagsnamn till Mendus
Nexar första handelsdag efter split S 1:10 (omvänd split)

Övriga händelser
Europa pappersstatistik från Euro Graph
Textilwirtschaft veckoförsäljning

MAKRO
09:00 ECB tal av Villeroy
09:00 Spanien PPI
10:30 Hongkong handelsbalans
12:00 Sverige AF veckostatistik
13:00 Mexiko handelsbalans
14:30 USA order varaktiga varor preliminär
16:00 USA kontrakterade husköp
16:30 USA Dallas Fed index


Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt