Morgonkollen 19 februari - Aktuella händelser du bör ha koll på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Morgonkollen 19 februari - Aktuella händelser du bör ha koll på

Morgonkollen

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens och dagens viktigaste börshändelser. Morgonkollen är framtagen i samarbete med Finwire News.

19 februari 2024


God morgon


Stockholmsbörsen väntas inleda måndagen svagt nedåt.

Euro Stoxx 50-terminen sjunker med 0,23 procent, FTSE 100-terminen backar 0,12 procent och DAX terminen sjunker 0,22 procent.

New York


De amerikanska börserna vände nedåt på fredagen och de ledande indexen sjönk under veckan för första gången på sex veckor. Sentimentet tyngdes på fredagen av stigande marknadsräntor efter en ny inflationsrapport som visade ett högre producentprisindex än väntat i januari. Därmed späddes oron på för att Federal Reserve ska dröja med sina förväntade räntesänkningar.

På den breda marknaden sjönk S&P 500-index med 0,48 procent till 5 005,57. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet -0,60 procent som lägst och 0,18 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite backade med 0,82 procent till 15 775,65. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,97 procent som lägst och 0,07 procent som högst.

Sektormässigt hade material den bästa utvecklingen, plus 0,51 procent, medan telekom noterades för den svagaste utvecklingen, minus 1,56 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga obligationen steg 6 punkter till 4,29 procent. I dag på morgonen noteras räntan till 4,28 procent.

Brentoljan steg 0,74 procent till 83,47 dollar och WTI-oljan ökade 0,55 procent till 78,46 dollar. Brent står i dag i 82,85 dollar, medan WTI-noteringen är 77,85 dollar.

Guldpriset (termin) steg 0,46 procent till 2 024,10 dollar. I dag står guldet i 2 031,40 dollar.

Dollarn försvagades till 1,0779 mot euron, från 1,0773 dagen innan. I dag står dollarn i 1,0783. En dollar kostar i dag 10,4341 kronor, att jämföra med 10,4471 föregående handelsdag.

Nyfiken på att börja analysera de globala världsmarknaderna? Gör som oss på Börskollen, prova TradingViews kraftfulla analysplattform! (affiliatelänk).

Asien


Börserna i Asien-regionen rör sig överlag uppåt på måndagen. De kinesiska fastlandsbörserna stiger sedan aktörer kommit tillbaka efter det veckolånga nyårsfirandet. Den kinesiska centralbanken höll som väntat räntan på den ettåriga lånefaciliteten (Medium Lending Facility, MLF) oförändrad.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 sjönk med 0,04 procent till 38 470,38. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,53 procent som lägst och 0,18 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet ökade med 0,57 procent till 2 639,69. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,03 procent som lägst och 0,58 procent som högst.


Svenska delår:

Industrikoncernen Teqnion rapporterar ett rörelseresultat på 43,5 miljoner kronor i det fjärde kvartalet, att jämföra med 45,8 miljoner under motsvarande period året innan. Den organiska tillväxten i försäljningen var nästan -8 procent.

Foodtechbolaget Humble redovisar en nedgång i det justerade rörelseresultatet till  72 miljoner kronor, från 98 miljoner. Den organiska försäljningstillväxten var 18 procent.

Företagsnytt


Utbildningsbolaget Academedias huvudägare Mellby Gård har beslutat att upphäva avtalet om försäljning av sin aktiepost om 24,4 procent till fastighetsmiljardären Roger Akelius stiftelse Akelius Foundation.

Diamantgruvbolaget Lucara Diamond har tecknat ett nytt avtal med HB Group i Antwerpen avseende försäljning av diamanter. Avtalet är på tio år och gäller för försäljning av diamanter större än 10,8 carat som utvinns vid Lucaras Karowegruva i Botswana.

Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt Astra Zenecas läkemedel Tagrisso kombinerat med kemoterapi för behandling av vuxna med en typ av långt framskriden lungcancer.

Förvärvskonglomeratet Storskogens vd och medgrundare Daniel Kaplan kommer att avgå från posten efter att ha rådgjort med styrelsen. Christer Hansson som är EVP Head of Bussiness Area Trade sedan 2016 går in som tillförordnad vd.

Fasadgruppens dotterbolag STARK Fasadrenovering har fått i uppdrag att genomföra en komplett exteriörrenovering av Manillaskolan på Djurgården i Stockholm. Ordervärdet uppgår till cirka 48 miljoner kronor.

Investmentbolaget VNV Global säljer sitt innehav i Booksy, Tise, James Edition och Carla till Verdane för en total köpeskilling om upp till 58 miljoner dollar. Det innebär en rabatt på 12,5 procent mot senaste substansvärdet. Inklusive tilläggsköpeskillingen är rabatten 2,4 procent.  

Sverige


Konsumentpriserna (KPI) i Sverige ökade mer än väntat med 5,4 procent i årstakt i januari, upp från 4,4 procent i december. Väntat var 5,0 procent enligt Bloomberg.

Den svenska inflationstakten beräknad exklusive energiprodukter var 4,4 procent i januari, en nedgång jämfört med december då den var 5,3 procent. Här var väntat 4,4 procent enligt Bloomberg.

Den svenska e-handeln hade en stark utveckling i januari. Det visar Svensk Handels E-handelsindikator. E-handelns omsättning i januari uppskattas till 11,6 miljarder kronor. Det är en ökning med 19 procent i löpande priser jämfört med januari i fjol och den starkaste månadsutvecklingen sedan mars 2021. Den totala e-handelsvolymen bedöms ha ökat med cirka 14 procent i januari.


Insiders:

Erik Selin har genom bolaget Erik Selin Fastigheter den 15-16 februari köpt 38 143 aktier i nischbanken Norion Bank där han är styrelseordförande och storägare. Aktierna köptes till ett genomsnittspris på 44,96 kronor per aktie, en affär på drygt 1,7 miljoner kronor.

Utländska delår


Fordonsunderleverantören Saf-Holland redovisar preliminära siffror för det fjärde kvartalet som är i linje med förväntat. Rörelseresultatet i fjärde kvartalet blev 49 miljoner euro mot 32 miljoner i fjol, väntat rörelseresultat var 48,4.

Från omvärlden


Teknikjätten Apple väntas få böter på nära 500 miljoner euro, motsvarande cirka 5,6 miljarder kronor, av EU-kommissionen, enligt uppgifter till Financial Times och Bloomberg News. Notan relaterar till att Apple ska ha förhindrat rivaliserande musikstreamingtjänster som Spotify från att kunna informera användare om att det finns billigare betalalternativ utanför App Store.  

Japanska speljätten Nintendos nya konsol Switch 2 ser inte ut att lanseras under 2024, enligt källor till Bloomberg News. Bolaget ska ha meddelat flera spelförläggare om förseningen.

Frankrike sänker sin tillväxtprognos för 2024 till 1 procent. Det är en nedrevidering från 1,4 procent, enligt finansminister Bruno Le Maire, skriver Bloomberg News.

Makro


Orderingången av maskiner (kärn) i Japan sjönk mindre än väntat med 0,7 procent i årstakt i december. Väntat var en minskning med 1,3 procent.

Konsumentpriserna i Finland ökade 3,3 procent i årstakt i januari, att jämföra med 3,6 procent i december.

Thailands bruttonationalprodukt, BNP, ökade mindre än väntat med 1,7 procent i årstakt i fjärde kvartalet. Väntat var en ökning med 2,6 procent, enligt Bloomberg.

Kina lämnade på söndagen som väntat den ettåriga lånefaciliteten (Medium Lending Facility, MLF) oförändrad vid 2,50 procent.

Aktierekommendationer


Pareto Securities höjer Diös till köp (behåll), riktkurs 84 kronor (75)

SEB sänker AQ Group till behåll (köp), riktkurs 585 kronor

Handelsbanken inleder bevakning på Egetis Therapeutics med rekommendationen köp på kort sikt, outperform på lång sikt

Handelsbanken höjer Diös till köp (behåll) på kort sikt, outperform (market perform) på lång sikt

Dometic får en köprekommendation av Dagens industri under Veckans aktie.

Börsveckan ger köpråd för Assa Abloy, Bulten, Duni, Balder, Instalco och Logistri i den senaste utgåvan. Tidningen lämnar rådet avvakta för Chemometec, Multiconsult och Evolution.

Affärsvärlden ger ett neutralt råd för Skistar.

Håll ögonen på idag


BÖRS
Rapporter
Ospecificerad tid: Advenica, Arctic Blue Beverages, Bio-Works, CS Medica, Eyeonid, Humble, Nitro Games, OEM International, Precomp Solutions, Spotlight Group

Stämmor

10:00 Antco Investment (extra)

Börshandel
New York-börsen stängd
Torontobörsen stängd

MAKRO
12:00 Portugal PPI
12:00 Sverige AF veckostatistik
14:30 Kanada PPI
22:00 Sydkorea konsumentförtroende


Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Advenica

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt