Morgonkollen 22 januari - Aktuella händelser du bör ha koll på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Morgonkollen 22 januari - Aktuella händelser du bör ha koll på

Morgonkollen

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens/dagens viktigaste börshändelser.

22 januari 2024


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda måndagen stigande.

Euro Stoxx 50-terminen stiger med 0,67 procent, FTSE 100-terminen ökar 0,18 procent och DAX terminen ökar 0,62 procent.

New York


De amerikanska börserna klättrade uppåt på fredagen med ny rekordstängning för S&P 500-index (tidigare rekord var från januari 2022). Börssentimentet fick stöd av färsk statistik över Michigan konsumentindex som visade stigande förväntningar och lägre inflationsförväntningar hos konsumenterna. Den tioåriga marknadsräntan var stabil.

På den breda marknaden ökade S&P 500-index med 1,23 procent till 4 839,81. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet 0,10 procent som lägst och 1,28 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite steg med 1,70 procent till 15 310,97. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,21 procent som lägst och 1,70 procent som högst.

Sektormässigt hade IT den bästa utvecklingen, plus 2,35 procent, medan dagligvaror noterades för den svagaste utvecklingen, minus 0,33 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga obligationen var oförändrad på 4,14 procent. I dag på morgonen noteras räntan till 4,11 procent.

Brentoljan backade 0,68 procent till 78,56 dollar och WTI-oljan sjönk 0,95 procent till 73,25 dollar. Brent står i dag i 78,16 dollar, medan WTI-noteringen är 72,87 dollar.

Guldpriset (termin) steg 0,38 procent till 2 029,30 dollar. I dag står guldet i 2 024,70 dollar.

Dollarn försvagades till 1,0897 mot euron, från 1,0877 dagen innan. I dag står dollarn i 1,0902. En dollar kostar i dag 10,4583 kronor, att jämföra med 10,4638 föregående handelsdag.

Nyfiken på att börja analysera de globala världsmarknaderna? Gör som oss på Börskollen, prova TradingViews kraftfulla analysplattform! (affiliatelänk).

Asien


Börserna i Asien-regionen visar en blandad utveckling på måndagen. Japanska börsen steg till nytt 34-årshögsta för Nikkei 225 index inför morgondagens räntebesked från Bank of Japan. Kinas centralbank lämnade idag två styrräntor som väntat oförändrade.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 steg med 1,62 procent till 36 546,95. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,73 procent som lägst och 1,69 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet ökade med 1,39 procent till 2 544,92. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,56 procent som lägst och 1,41 procent som högst.

Affärer


Franska spelbjässen Française des Jeux, FDJ, lägger ett bud på bettingbolaget Kindred värt 130 kronor per aktie. Budet var väntat efter att Wall Street Journal under helgen skrivit med hänvisning till källor att ett bud var under uppsegling. Kindred bekräftade också detta. Budet om 130 kronor per aktie innebär en budpremie om 24 procent mot fredagens stängningskurs.

Låsbolaget Assa Abloy har förvärvat amerikanska Integrated Warehouse Solutions, IWS, som tillverkar dockningsutrustning för lastkajer. Bolagets omsättning var 1,7 miljarder kronor under 2022. Köpeskillingen framgår ej.

Delår


Klimatkontrollbolaget Munters släpper preliminär delårsrapport som visar ökande orderingång, omsättning och justerat ebita-resultat under fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan. Justerat ebita-resultat blev 467 miljoner kronor mot 304 miljoner i fjol. Väntat var 514 miljoner. Rapporten tidigarelades på grund av ransomware-attacken hos Tietoevrys hostingcenter, se nedan.

Byggbolaget Wästbygg meddelar att rörelseresultatet i det fjärde kvartalet väntas bli -270 miljoner kronor enligt segmentsrapporteringen. Bolaget levererade en mindre rörelsevinst på 20 miljoner kronor samma period året innan.

Bolagsgruppen Ratos redovisar preliminära siffror för det fjärde kvartalet, samt föreslår en höjd utdelning på 1,25 kronor per aktie (0,84), för helåret 2023. Ebita uppgick till 1 982 miljoner (318). Ebita påverkades positivt av reversering av tidigare nedskrivning av innehavet i Aibel om 1 656 miljoner kronor. Justerad ebita uppgick till 326 miljoner kronor (318).

Bettingbolaget Kindreds preliminära siffrorna för fjärde kvartalet visar ett högre justerat ebitda-resultat vid 56,8 miljoner pund mot 39 miljoner året innan. Väntat var 51 miljoner enligt Bloombergs konsensus.

Företagsnytt


It-konsulten Tietoevry meddelar att ett av dess datacenters i Sverige har blivit utsatt för en ransomware-attack under natten mellan den 19 mot 20 januari. Attacken, även om den var begränsad till det berörda datacentret, påverkar bolagets tjänster till några av dess kunder i Sverige. Bland de bolag som påverkats är Filmstaden, Rusta samt Munters.

Köksbolaget Nobia har ingått ett avtal med fastighetsinvesteraren Hines om att sälja den fabriksfastighet som är under uppbyggnad i Jönköping. Affären är värd 1,35 miljarder kronor. Totalt beräknas Nobias ersättning uppgå till cirka 1,09 miljarder kronor. Försäljningen resulterar även i en nedskrivning av fastighetens bokförda värde med cirka 100 miljoner kronor.

Cardeon kommer att göra nedskrivningar och förändringar av aktieportföljens värde på 37 miljoner kronor, vilket kommer att påverka resultatet för det fjärde kvartalet.

Olje- och gasbolaget Shamaran har ingått avtal om att öka sitt indirekta innehav i Atrush-fältet i Kurdistan från 27,6 till 50 procent. Säljare är TAQA. Shamaran säljer samtidigt en 25-procentig andel i fältet till HKN Energy, som blir operatör. Affären är beroende av myndighetsgodkännanden. Formellt blir det HKN Energy IV som tar över ägandet.

Mönsterritarbolaget Mycronic har tagit en order på två SLX-maskritare med ett värde om 14-16 miljoner dollar, motsvarande cirka 146-167 miljoner kronor.

Fastighetsbolaget Mofast avser att genomföra en företrädesemission på 150 miljoner kronor före emissionskostnader. Emissionen är garanterad.

Bioteknikbolaget Xbrane Biopharma föreslår en företrädesemission på 343 miljoner kronor.

Sverige


Den svenska e-handeln hade en fortsatt svag utveckling under december. Det visar Svensk Handels E-handelsindikator. E-handelns omsättning i december uppskattas till 15,7 miljarder kronor. Det är en minskning med 10 procent i löpande priser jämfört med december 2022. Omsättningsminskningen på 10 procent i löpande priser bedöms motsvara en minskning av totala e-handelsvolymen med cirka 14 procent i december.

Från omvärlden


Amerikanska varuhuskedjan Macys har avvisat ett bud på 5,8 miljarder dollar, motsvarande 60,7 miljarder kronor, från Arkhouse Management och Brigade Capital Management. Detta beror dels på bekymmer över finansieringen av affären, men också värderingen av själva bolaget. Duon lade fram ett bud förra månaden om att köpa de aktier som man ännu inte ägde i bolaget.

Ron DeSantis, guvernör i Florida, avbryter sin kampanj att bli republikanernas presidentkandidat. Det meddelades på söndagskvällen. DeSantis avslöjade sitt beslut i ett videoklipp på X. Han har tidigare pekats ut som en kandidat som skulle kunna konkurrera med den tidigare presidenten Donald Trump, men i praktiken har han aldrig varit riktigt nära Trumps stöd.  

Makro


Sydkoreas export minskade med 1,0 procent under de första 20 dagarna i januari, jämfört med samma period året innan. Månaden före var tillväxten 13,0 procent.

Kina lämnade som väntat ettåriga benchmarkräntan, loan prime rate, oförändrad vid 3,45 procent. Den femåriga benchmarkräntan lämnades som väntat oförändrad vid 4,20 procent.

Konsumentpriserna i Malaysia ökade som väntat med 1,5 procent i årstakt i december, väntat 1,5 procent. I november var årstakten också 1,5 procent.

Konsumentförtroendet i Nederländerna ökade till -28 i januari, från -29 i december.

Aktierekommendationer


Handelsbanken sänker SEB till behåll (köp) på kort sikt

Handelsbanken sänker Paradox till sälj (behåll) på kort sikt

SEB inleder bevakning på Diös med behåll och riktkurs 80 kronor  

Börsveckan ger köpråd för Dustin och Veidekke i den senaste utgåvan. Tidningen lämnar rådet avvakta för Atea, Vår Energi och Sedana Medical samt ger säljråd för Bactiguard och Bico.

Medicover får en köprekommendation av Dagens industri under Veckans aktie.

Systemair får idag säljråd av Dagens Industri i en uppdatering av en tidigare analys.

Håll ögonen på idag


BÖRS
Rapporter
Ospecificerad tid: Appspotr

Utländska rapporter
Efter börsstängning: United Airlines

Stämmor

18:00 Igrene

Handlas exklusive utdelning
Eastnine (utd 0,85 kr)

MAKRO
09:00 Taiwan arbetslöshet
09:30 Hongkong KPI
10:00 Polen industriproduktion
10:00 Polen detaljhandel
11:00 Belgien konsumentförtroende
12:00 Lettland PPI
12:00 Sverige AF veckostatistik
16:00 USA ledande indikatorer
22:00 Sydkorea PPI


Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien AppSpotr

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt